Er zijn meerdere manieren om een piercing te zetten. Hieronder zijn ze uitgelegd.
Micro dermal:
Micro dermal is een nieuwe piercing. Het is niet als bij een gewone piercing dat je een tunneltje door je huid heen maakt waar de piercing in geplaatst wordt maar het is een plaatje dat onder de huid wordt geplaatst. Je hebt dan niet als bij gewone piercings 2 bolletjes, maar maar 1 bolletje op de huid. Micro dermal is bijna overal te plaatsen. Voordelen: Het geneest veel sneller dan een gewone piercing en de kans op uitgroei is zeer gering. Ook de nazorg is stukken makkelijker en minder intensief, minder kans op infecties Het zetten van een micro dermal Een micro dermalwordt op een andere manier geplaatst dan een gewone piercing. Bij een micro dermal wordt er een gaatje in de huid gemaakt met een 2 mm holle naald waarna het plaatje erin wordt geplaatst. Als het plaatje erin is geplaatst wordt het afgeplakt met een stukje tape. Dit is om druk uit te oefenen zodat de micro dermal op zijn plaats blijft. De micro dermal moet eerst vast groeien in de huid. Na ongeveer 5 dagen mag deze tape eraf maar moet je nog wel voorzichtig zijn voor je micro dermal. Niet aan krabben, draaien of trekken. Na ongeveer 4 tot 6 weken zit hij vast in je huid en kun je het bovenste plaatje eraf draaien en verwisselen voor iets anders. Laat dit de eerste keer altijd door een ervaren piercer doen! Het eruit halen van een micro dermal Het is niet zoals bij een gewone piercing dat je het bolletje eraf draait en je trekt hem er simpelweg uit. De micro dermal zit vergroeid in je huid. Je moet je micro dermal altijd door een ervaren piercer eruit laten halen, deze heeft speciale spullen om je huid opnieuw een klein stukje open te maken om de micro dermal te kunnen verwijderen.
Push Through
Push through wordt aangeraden op plaatsen bij het oor waar kraakbeen zit zoals oorschelp en tragus. Bij het gewone schieten schiet je met de kracht van een veer in het pistool en door de klap die daardoor ontstaat kan het kraakbeen makkelijk scheuren waardoor er complicaties kunnen optreden. Bij het push through systeem gebeurt dit op handkracht waardoor er geen klap ontstaat en het sieraad eigenlijk op handkracht door het kraakbeen wordt gepiercet. Omdat er geen scheuren ontstaan is de kans op infecties daardoor veel geringer. Het gewoon piercen van het kraakbeen of de tragus heeft wel de voorkeur en is eigenlijk altijd beter als de push through methode.
Piercen van kraakbeen en tragus
Het piercen van het kraakbeen in het oor is altijd risicovol. Het kraakbeen kan makkelijk ontsteken omdat je er toch vaak aan zit en je ook met bacteriën van je haren en of telefoons te maken hebt. het geniet altijd de voorkeur om het te laten piercen en er gelijk en ringetje in te laten plaatsen. Hetzelfde geldt voor de tragus.
Schieten
Het zetten van een neuspiercing doen wij alleen nog door de neus te piercen. Het nadeel van schieten met alom bekende schietpistool is dat je veel eerder kans op infecties Het piercen van de neusvleugel en het erin plaatsen van een ringetje geniet ook hier de voorkeur.