skip to Main Content

De nazorg van een piercing verschild per piercing en kan ook per persoon verschillen. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol. Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingstijd van de piercing absoluut noodzakelijk. Direct na het piercen kan de gepiercete plek rood worden en flink opzwellen. Als je een te klein ringetje of een te kort staafje hebt laten zetten is er een grote kans op infecties en complicaties. Gedurende de genezingstijd moet het ringetje of staafje voortdurend ruimte hebben en niet te strak of te los zitten. De piercing moet worden beschouwd als een wond en ook zodanig worden behandeld. Voor een zo goed en vlot mogelijke genezing moeten de volgende regels in acht genomen worden:

 1. Raak de piercing niet of zo min mogelijk me je handen aan als je niet in de gelegenheid bent om te wassen( je vingers zijn een bron van bacteriën en zo breng je gemakkelijk een bacterie bij je wond) Dus niet aan je piercing zitten , draaien of trekken tijdens het genezen.
 2. Was de omgeving van de wond 1 of 2 keer per dag met een milde ongeparfumeerde zeep totdat de wond genezen is. Was de korstjes en eventueel bloed eerst bij je piercing weg. Dan mag je je piercing een beetje rond draaien zodat hij niet vast komt te zitten. Daarna alles goed afspoelen met water.
 3. Dep de omgeving van de wond na het wassen met een schone handdoek of een tissue droog
 4. Houd de piercing na het wassen zo veel mogelijk droog.
 5. Smeer geen zalf, purol, vaseline, of iets dergelijks op de wond.
 6. Druppel geen wonddesinfectiemiddelen zoals betadine preventief op de wond. Uitsluitend bij een opkomende irritatie of bij een ontsteking is sterilon, betadine of jodium zinvol. Dit disinfectiemiddel pas aanbrengen nadat je hebt gemerkt dat je eigen lichaam deze irritatie niet zelf weg krijgt. Liefst 1 keer per dag  aanbrengen.
 7. Draag geen pleisters over de piercing, behalve kortdurend indien nodig tijdens sporten .
 8. Draag bij een bodypiercing (b.v. tepel of navel etc) geen strakke of vuile kleding.
 9. Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater(chloorwater, bubbelbaden, en natuurlijk zwemwater) Maak tevens geen gebruik van een stoombad.
 10. Verwijder nooit zelf het sieraad. Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloedingen, pussen, kleurveranderingen, uitgroei of afstotingsverschijnselen van de wond of bij extreme pijn altijd contact op met uw huisarts.

Nazorg orale piercings

Een tong of lippiercing(of andere piercings in de mond)verdiend extra aandacht na eten, drinken, en roken en na elk ander oraal contact. Poets regelmatig de tanden(de mond plaquevrij houden met b.v. een tandpasta op basis van zoutoplossing)en spoel zonodig met een mondwater op basis van een chloorhexidineoplossing.

 • Vermijd kussen en ander oraal contact tijdens het genezingsproces.
 • Verwissel je piercing niet t snel voor de kortere piercing en wacht tot de zwelling volledig is verdwenen.
 • Neem bij aanhoudende pijn, zwelling of andere problemen altijd contact op met uw huisarts.

Nazorg micro dermal

Micro dermal is een heel ander soort piercing en vergt daarom ook een heel ander soort verzorging. Als deze  micro dermal net is geplaatst word deze afgeplakt met een pleister die dient om druk uit te oefenen op de piercing. Laat deze pleister minimaal 48 uur  zitten of het moet heel heftig hebben gebloed, maar ga dan vooral voorzichtig te werk. Een micro dermal moet eerst vastgroeien in je huid en mag daarom absoluut niet aangeraakt worden. Als je dan na 48 uur deze pleister voorzichtig verwijderd, mag je het wondje een beetje afspoelen met een zoutwater oplossing of voorzichtig wassen met een beetje ongeparfumeerde zeep. Voor de rest mag je en hoef je niets aan deze piercing te doen, maar je moet wel de eerste 5 dagen tot soms wel 2 a 3 weken bedekt houden met pleister of tape om hem goed vast te laten groeien. Blijf eraf, spoel af en toe een keer af en laat hem rusten. Met rust groeit de microdermal vast en geneest het vanzelf. Ga niet zelf lopen te klooien en luister niet naar de raad van anderen. Bij twijfel, neem contact op met uw piercer of met uw huisarts. Veel plezier van je nieuwe piercing en zorg er goed voor.

Back To Top